Nieuws

Cocktail & drank trends voor 2016.

22 January 2016, gepost in categorie Nieuws

Voor de cocktail & drank trends 2016 gingen we te rade bij Massimo, Dries, Dave en Laure. Zij zijn allen experten in hun vakgebied !

 

Volgens Massimo* komen cocktails met Ginger Ale en vooral Ginger Beer meer en meer op de proppen. Cocktails met de namen ‘Moscow Mule’ of ‘Horse’s neck’ zullen in 2016 niet weg te denken zijn van een moderne cocktailkaart. Dit is ook een trend die Dries* waarneemt, mensen evolueren zelf naar de complexere smaken. Als ik kijk naar The Dirty Rabbit is de Horse's neck met Bulleit bourbon een bestseller, sterker dan gin & tonic. Ook geloof ik er in dat we terug meer tijd moeten geven aan de classics, zelf werk ik met veel classics op de kaart maar ik zal er ook men eigen subtiele twist aan geven om zo de mensen iets "gekend" op een "unieke" manier te laten smaken.

Qua spirits ziet Dries* vooral een opmars van de donkere spirits en Massimo* merkt in de cocktailbars meer en meer het gebruik van Mezcal op.

Daarnaast zullen de bitters niet meer weg te denken zijn uit de moderne cocktailbar merkt Dave* op ! De categorie van amaro’s, zoals Campari, Fernet-Branca en Amaro Montenegro staan bijna in elke bar ter wereld; zelfs TGI Friday’s heeft de Negroni op zijn cocktaillijst.  Ook merk ik een grote stijging bij de cocktailliefhebbers naar interesse in fijnzinnige bitterheid; ook Chartreuse krijgt zijn verdiende podiumplaats terug.

Vorig jaar merkte Dave * nog een andere trend op ‘Food & drinks’.

Vroeger was er altijd een duidelijke scheiding tussen keuken en bar.  Bartenders hebben de weg gevonden naar hedendaagse keukenapparaten zoals thermomixers, vacuums, pacojets,… om hun infusies of huisgemaakte bitters te bereiden.

Ook chefs vonden het laatste jaar veelvuldig de weg naar onze cocktailtrainingen.  Deze kruisbestuiving tussen chefs en bartenders had zijn verloop al in 2015, en zal pas dit jaar zijn piek bereiken.

Een mooi  voorbeeld van zo’n samenwerking  is  de wedstrijd  ' Bartender & Chef in the mix' daarin namen Dries & Chef Arie Visscher het als team het op tegen de tal van andere duo’s in een wereldwedstrijd te Moscow. De samenwerking tussen keuken en bartender gaat niet enkel over de smaken maar ook bij de garnituren wisselen ze hun inspiratie volop uit. Samen zorgen ze voor een nog hoger niveau, aldus Dries!

Laure de leading Lady als het over glassware en toebehoren gaat voor de cocktailwereld.

Voor haar staan er 3 trends voorop:

1) koper, goud blijven nog steeds in, alles moet blinken :-)

2) pre batch zal nog meer naar voor komen, dus flesjes en barrels om zelf drankjes in te maken en op voorhand klaar te zetten, de drinking jars blijft nog steeds in maar nu meer met de deksel erop!

3) porselein, metalen en glas, alles zal meer door elkaar gebruikt worden met elk zijn specifieke toepassing (bijvoorbeeld koffie niet meer altijd in een tas maar nu eens in een glas of water in een beker van aardewerk i.p.v. in een glas…

Dit beaamt ook Dave , we zagen het laatste jaar meer glaswerk die een terugblik gaven naar de Prohibition Era ( drooglegging periode in Amerika) in de meeste bars.  Dit jaar zetten we sterk in op originaliteit en beleving bij de presentatie van onze nieuwe drinks daarbij komt vooral  creatief glaswerk en gerecycleerde materialen naar voor om de cocktails in te presenteren.

 

Cheers and to expensive happiness, sluit Dries mee af!

 

 

 Dries & Laure @ Venuez awards 2015

 

*Dries Botty: barmanager @ " The Dirty Rabbit " niet enkel de zaak won recent de Venuez award voor beste nieuwe bar concept, maar Dries slaagde er eindelijk in om de prijs van " Best Bartender of the Year " weg te kapen en dit volledig terecht!

* Massimo Verhaeghe:  Brand Ambassador Schweppes premium mixers.

* Dave Aertgeerts: Belgium Bartending Academy

* Laure Sansen : Superbar

Contact

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang ons gratis e-book met laatste nieuwe cocktailtrends

Tags